sunnuntai 27. toukokuuta 2012

Euroviisut


Mikä virvoitusjuoma sopisi parhaiten euroviisujen kanssa? Tämä oli ensimmäinen kysymys, joka tuli mieleeni, kun näin Kampin K-Supermarketin virvoitusjuomahyllyn runsaudensarven.

Tarjolla oli Laitilan koko sarjan lisäksi kymmeniä tuntemattomampia tuotteita, joiden raaka-aineet vaihtelivat granaattiomenasta vaniljaan ja rypäleisiin. Valitsin 15 kiinnostavinta. Laitilan tuotteista jätin suuren osan hyllyyn, koska niihin on mahdollista törmätä muuallakin. Juomasuosituksen määrittelyä varten kutsuin koolle viisi muuta viisu- ja virvoitusjuoma-asiantuntijaa.




Lauantai 26.5.2012, Lauttasaari

Kun tuttu Eurovision-fanfaari, Charpentierin Te Deum, kajahtaa televisiosta, kuusihenkinen raatimme korkkaa ensimmäisen juoman. Miten se sopii yhteen euroviisulähetyksen kanssa? Jokainen luonnehtii kokemustaan muutamalla sanalla ja antaa sille arvosanan välillä 1–10.

Euroviisujuomien pisteyttäminen ei kuitenkaan ole helppoa. Eri biiseihin kun sopivat erilaiset juomat: ällömakealta maistuva saippuavesi saattaa yllättäen resonoida hyvin samanhenkisen musiikin kanssa. Euroviisuissa, kuten joissain juomissakin, "sekoittuu miellyttäviä ja epämiellyttäviä makuja". Amerikkalaisen Boylanin idea makeuttaa juomat ruokosokerilla aiheuttaa aisteille ylimääräistä vaivaa. Sivumaku on outo. Marsipaanimainen Dr. Pepper jakaa mielipiteitä. Niin tekee moni biiseistäkin.

Keskimäärin raati vaikuttaisi odottavan viisujuomalta makeutta, joka arjessa olisi liioittelua. Onhan kyseessä juhla ja karnevaali.

Kun Loreen astelee viisulavalle voittajana yhden aikaan yöllä, avataan viimeinen pullo, annetaan viimeiset pisteet ja lasketaan keskiarvot. Raadin valinta on yllätys kaikille: Suomi menee kirkkaasti finaaliin!



Jaettu 1. sija:

Olvi Vattu, pisteet 8.83
Raati luonnehtii: Aika hauska! Sopii Ukrainan biisiin, värimaailmaa myöten. Iloinen mutta ei vakavasti otettava. Saippuainen, tulee smurffilimu mieleen. Hullu. Iloisen helmeilevä. Tietty epäautenttisuus – sopii viisuihin. Sopii myös Moldovan kanssa!

Olvi Satsu, pisteet 8.83
Raati luonnehtii: Maussa on vivahteita. Kuin mandariinifanta, mutta vähän parempaa. Klassinen ystävä, luotettava tuttu. Sopii Ranskan, Espanjan ja Italian biisien kanssa. Aika itsevarma.


2. Puolukkapore, Nokian panimo, pisteet 8.20
Raati luonnehtii: Liian aito euroviisuihin. Marjaisa, kevyt. Ei liian makea. Liian hapan. Jos ei etsittäisi euroviisujuomaa, tämä voisi olla voittaja!


3. Rio Rita (Greippi) Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, pisteet 8.17
Raati luonnehtii: Pehmeä ja mieto. Kiva ripaus happamuutta. Mukava raikaus. Raikas kuin Kreikan euroviisu. Voittaa biisin. Voisi olla vähemmän makea.


4. Le pom, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, pisteet 7.80
Raati luonnehtii: Eroaako Pommacista? Pommac-mehujään makuinen. Happo kohdallaan. Ei oikein asetu kontekstiin nyt (Ranskan esitys).


5. Hansen's Mango-orange, pisteet 7.20
Raati luonnehtii: Tulee mieleen Schweppesin Russian water. Hyvää. Paha jälkimaku.


6. Boylan Grape, pisteet 7.00
Raati luonnehtii: Aika hurjan väristä! (Lila) Tuoksuu lapsuuden tussille. Aika jännä. Hyvin makeeta. Tuoksu pilaa koko homman. Menee nenään. Heja Sverige. 


7. Ananas, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, pisteet 7.00
Raati luonnehtii: Raikas aito ananaksen maku. Ghanalaisen miehen myymää ananasta. Sopii pisteidenlaskuun. Huomattavasti vähemmän pahaa kuin moni muu ananas. Vähän jää suuhun imelä jälkimaku.


8. Hansen's Vanilla Cola, pisteet 6.83
Raati luonnehtii: No huh huh. Sopii Liettuan kanssa. Viisumaisen imelä. Ontto. Valju.


9. Whole earth organic sparkling Apple & Rasperry, pisteet 6.60
Raati luonnehtii: Euroviisumainen. Vähän tulee mieleen jotain muttei tiedä mitä. Hartwallin vadelma? Sekoittuu miellyttäviä ja epämiellyttäviä makuja. Jotain hyvin euroviisumaista siis.


10. Omenapore, Nokian panimo, pisteet 6.50
Raati luonnehtii: Sopii Venäjän mummoihin. Pieni siiderimäinen häivähdys. Päärynän sivumaku häiritsee. Hyvä yritys mutta pettymys.


11. Hansen's Pomegranate, pisteet 6.33
Raati luonnehtii: Russian water -fiilistä taas. Ei sovellu lähetyksen viralliseen osuuteen. Eikö? Kuivakka maku. Ei liian makea. Ei paras viisujuomaksi.


12. Boylan Cane Cola, pisteet 6.17
Raati luonnehtii: Savumainen sivumaku? Ruokosokeriin pitäisi tottua. Liian makea. Ei sopinut Espanjan biisiin, mutta Saksaan sopii.


13. Dr Pepper Cherry, pisteet 5.83
Raati luonnehtii: Ihana tuoksu! Ihan yhtä hirveä kuin Irlannin biisi. Sokeriöverit suihkulähteessä. Tölkin jälkeen tekee mieli mennä Mantan altaaseen kylpemään. Kokonaisvaltainen maku tuntuu lantiossa asti. Voisi vaahtokarkkien kanssa juoda. Dipata sinne.


14. Whole earth organic sparkling Cranberry, pisteet 4.40
Raati luonnehtii: Sopii Norjan biisin kanssa. Outo sivumaku. Maistuu pesuaineelta? Jää paha maku suuhun, tekisi mieli juoda jotain muuta päälle. 


Euroviisufinaalin voi katsoa uusintana Yle Areenasta muutaman viikon ajan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti